Бондингът в буквален превод означава „залепване“. Върху проблемните зъби, всъщност, се залепва композитен материал за коригиране на дребни до средни несъвършенства.
Несъвършенствата биха могли да са от всякакъв тип – кариеси, несполучливи пломби, счупвания по зъбите, диастеми, неправилна конструкция и подредба на зъбите.
С бондинг се постига не само естетическа корекция на усмивката, но и се лекуват редица зъбни проблеми, в това число счупвания, неправилно поставени пломби и други.
Бондингът е своеобразна алтернатива на фасетите. И ако за фасетите, единственото ясно изразено предимство пред бондинга е, че те са по-дълготрайни, бондингът често става предпочитан избор за пациентите поради няколко такива предимства:
Бондингът е по-евтина процедура в сравнение с фасетите.
Бондингът практически е напълно безболезнена процедура. При нея не се наблюдава никакъв дискомфорт както по време на стоматологичната работа, така и след това.
Бондингът често се определя като революционен дентален подход, тъй като при него корекцията на усмивката се извършва директно в устата. За разлика от бондинга, фасетите изискват повече работа извън челюстта за напасване на форма, цвят и дебелина на материала, който ще бъде залепен.
Бондингът е и доста бърза процедура. Обикновено, тя включва не повече от две посещения.
В процедурата не се включват материали от метален тип, което е предимство за хората, търсещи корекция на усмивката, но с явно изразени алергии. Липсата на метал обяснява и високата степен на съвършени естетични резултати след извършване на бондинг.
Бондингът разполага и със защитна функция. В случай на абразия, бондингът ще предпази зъбите от чувствителност. Едно от най-големите предимства на бондинга е фактът, че процедурата включва минимално, а най-често никакво изпиляване на зъбите. На практика, тази иновация позволява скоростно подобряване на усмивката, без да се налага разрушаване на емайла.

Recommended Posts